ACTUELE FLASH PLUGIN NODIG
Voor een juiste weergave van deze website heeft u een actuele Flash plugin nodig. Volgens ons detectiesysteem heeft u geen, of een te oude Flash plugin geïnstalleerd.
Surf naar de website van Adobe om de laatste plugin te installeren, en herlaad vervolgens deze website.

Download Macromedia Flash Player

Dubbeltentoonstelling Valk & Hof
Meer weten over de valkerij en zijn geschiedenis, en met name in Nijmegen? Bezoek dan de bijzondere dubbeltentoonstelling Valk & Hof – De kunst van het jagen met vogels in Nijmegen! De expositie Valk & Hof start in museum De Stratemakerstoren op zondag 26 augustus 2007. In het Natuurmuseum Nijmegen is vanaf 16 september het tweede deel van de expositie Valk & Hof te zien.

De valkerij is het jagen met getrainde valken en andere roofvogels op natuurlijke prooidieren. Het is een spectaculaire vorm van jacht, die zijn oorsprong vindt duizenden jaren voor onze jaartelling in de steppen van Centraal-Azië en die tegenwoordig nog steeds populair is. Valk %26 Hof laat de geschiedenis van de valkerij zien en de relatie tussen mens en roofvogel. Vanaf de middeleeuwen, toen het Nijmeegse Valkhof het centrum van een hoofse jachtcultuur was, tot de huidige tijd waarin het broeden van een slechtvalk live via internet te volgen is.

museum De Stratemakerstoren
De tentoonstelling in museum De Stratemakerstoren toont de geschiedenis van de jacht met valken en andere roofvogels. De nadruk ligt hierbij op Gelre en Nijmegen, waar de naam van het Valkhofpark – en de vroegere Valkhofburcht – van deze adellijke traditie is afgeleid. Dankzij een tiental thematische displays komt u van alles te weten over keizer Frederik II, de invloed van de middeleeuwse standenmaatschappij op de valkenjacht en de weergave ervan in de miniatuurkunst van die tijd, zoals bij de gebroeders Van Limburg. In het historische deel van het museum is bovendien een authentieke valkenkamer gereconstrueerd. De expositie duurt tot en met 2 maart 2008.

Natuurmuseum Nijmegen
Het Natuurmuseum Nijmegen belicht met de tentoonstelling Valk & Hof – Roofvogels in de valkerij de relatie tussen slechtvalk en andere roofvogels met de mens. Bezoekers leren de verschillende roofvogels (her)kennen en waar ze in de vrije natuur zijn te zien. Webcams geven een kijkje in hun intieme leefwereld. De bescherming van wilde roofvogels komt aan de orde en uiteraard krijgt de praktijk van de hedendaagse valkerij alle aandacht. Hoe en waarom worden roofvogels getraind? En wat is nu eigenlijk ‘iemand een loer draaien’? Valk & Hof – Roofvogels in de valkerij is in het Natuurmuseum te zien tot en met 2 maart 2008.

Valk & Hof is een samenwerkingsproject van museum De Stratemakerstoren, het Natuurmuseum Nijmegen en de Stichting Gebroeders Van Limburg. Bij de twee exposities verschijnt een boek van auteur Clemens Verhoeven onder de titel ‘Valk & Hof’. Het boek is een kennismaking met de vele aspecten van de valkerij met nadruk op de cultuurhistorie.

Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Gelderland en NovioPontis.